Het erfgoedlab over klimaatadaptatie speelde zich af in het oudste cultuurlandschap van Europa: Middag-Humsterland. Vanaf 500 voor Christus is dit gebied onafgebroken bewoond geweest. De slingerende kwelderruggen die door de natuur zijn gevormd, dragen de wegen die de dorpen met elkaar verbinden. In een van die dorpen vond het erfgoedlab plaats: Niehove, een prachtig voorbeeld van een wierdedorp.

Deze wierde en de beeldbepalende kerk in het midden (A.D. 1200) staan onder druk door de effecten van klimaatverandering. Roelof Stuurman, specialist op het gebied van integraal beheer van milieu, water en bodem, en professor Floris Boogaard, promovendus op het gebied van klimaatadaptatie, gaven een presentatie met concrete oplossingen voor ons erfgoed en landschap. Floris en Roelof zijn beiden werkzaam bij Deltares, waar ze op zoek zijn naar praktische oplossingen voor scheuren in kerken en droogte in wierden.

Daarna kwamen Christiaan Velvis en Miriam van der Waart van Stichting Groninger Kerken een presentatie over wat er gebeurt met onze kerken en kerkhoven sinds er drogere zomers zijn. Een concrete vraag die zij stelden was: Hoe voorkomen we dat bodemdaling zich verder voortzet?

We wandelden met de groep om en in de kerk om met onze eigen ogen de effecten van klimaatverandering te zien.

De
  • Langdurige hitte en droogte
  • Zware regenval
  • Zware stormen (ook steeds vaker)
  • Lage waterstanden in grachten uitdrogingen van de wierden
  • Aantasting biodiversiteit
  • Bomenziektes

Zorgen voor
  • vermindering van het groen op de kerkhoven
  • afname van biodiversiteit
  • scheurvorming gebouwen

Tijdens onze fietstocht naar gemaal de Waterwolf reden we over kronkelende fietspaden in het Groningse landschap. Het waterschap Noorderzijlvest vertelde ons over de werking van het gemaal en wat er veranderd is de laatste decennia.

Het resultaat van deze dag is dat de relevante partijen rondom dit vraagstuk elkaar kunnen vinden. Er zullen onderzoekers, studenten en overheden een experiment starten rondom dit thema.

Dit erfgoedlab is georganiseerd in samenwerking met de Hanze Hogeschool Groningen. Voor meer informatie kun je contact zoeken met Tineke van der Schoor, Maarten Vieveen of Lydia van der Krogt



Werk je aan erfgoed binnen de provincie en wil je iets bespreken, uitproberen, oplossen, uitpuzzelen, verkennen? Neem contact op met Anne-Marie


© Erfgoedlab Groningen